Embriyo Donasyonu

embriyo donasyonu kıbrıs tüp bebek
embriyo donasyonu kıbrıs tüp bebek

Embriyo Donasyonu (Kıbrıs Embriyo Nakli)

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak en az 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli bir şekilde cinsel ilişki yaşamasına rağmen gebelik elde edemeyen çiftlere yapılan tetkiklerin ardından erkekte sperm, kadında da yumurta olmadığı ya da kullanılmayacak kadar kalitesiz olması halinde bu çiftlerin bebek sahibi olması için embriyo donasyonu (embriyo nakli) önerilir.

Kıbrıs’ta embriyo nakli / embriyo donasyonu, tüp bebek tedavisi kapsamında yapılmaktadır. Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak bu konuda baraşılı sonuçlar ile hizmet vermekteyiz.

Kıbrıs Tüp Bebek

Embriyo donasyonu uygulanacak çift öncelikle sperm bankasından sperm seçmeli ve bu sperm tedarik edilmelidir. Yine uygun bir kadın donörden yumurta alınmalıdır. Daha sonra bu yumurta ve sperm hücreleri çiftin tedavi gördüğü tüp merkezindeki laboratuvar ortamında uygun yöntemler kullanılarak birleştirilir.

Bu birleştirme sonucunda elde edilen embriyoların bir kısmı anne adayına nakil edilir, geride kalan embriyolarda çift istediği takdirde sonradan kullanılmak üzere dondurulmak koşuluyla saklanır. Bu sayede dünyaya gelecek olan çocuğun ileride öz kardeşi olma imkanı doğar. Embriyo donasyonu yani embriyo nakli tedavisinin çifte uygulanabilmesi için öncelikli koşul anne adayının rahminin sağlıklı olmasıdır.

Kıbrıs embriyo donasyonu
Kıbrıs embriyo donasyonu

Embriyo Donasyonu Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Embriyo donasyonu tedavisi gebelik elde edebilmek için yumurta ve sperm gereksinimi olan çiftlere ya da yaşı ilerlemiş yalnız yaşayan kadınlara yaygın olarak uygulanan yardımcı bir üreme tekniğidir. Yine bazı genetik nedenlerden ötürü yumurta ve spermlerinde genetik bozukluk tespit edilen çiftlerde embriyo donasyonu tedavisinden faydalanabilmektedir. Kıbrıs embriyo donasyonu birçok faktöre bağlı olup en doğru bilgi için merkezimiz ile iletişime geçmesini ve bilgi almasını tavsiye ediyoruz.

Embriyo Donasyonu Tedavisinde Kadın Faktörleri

  • Menopoza geçiş sürecinde olanlara
  • Menopoza girmiş olan hastalara
  • 43 yaşını geçmiş olanlara
  • Daha önce yapılan tüp bebek denemeleri esnasında yumurta kalitesinin kötü olduğu tespit edilen hastalara
  • Tüp bebek tedavisinin birkaç defa denenmesine rağmen gebelik elde edemeyen hastalara
  • Tüp bebek tedavisi denemesi esnasında yumurta elde edilemeyenlere
  • Kemoterapi veya radyoterapi tedavisi görmüş olan hastalara
  • Yumurtalıkları cerrahi operasyonla alınan hastalara
  • Genetik veya kromozomal bir hastalık taşıyıcısı olan hastalara
  • Anne adayının erkek partnere gerek duymadan gebe kalmayı istemesi halinde

Embriyo Donasyonu Tedavisinde Erkek Faktörleri

  • Spermin hiç olmaması yani Azospermi, TESE veya micTESE’de hiç sperm elde edilememesi durumlarında
  • Erkeğin embriyolarda çalışılmaya engel olacak genetik bir hastalığın taşıyıcısı olması durumunda
  • Sperm kalitesinden dolayı daha önceki tüp bebek tedavisi denemelerinin olumsuz sonuçlanması durumunda
  • Erkeğin semenden temizlenmesinin imkansız olduğu bir viral hastalığının olması durumunda
  • Erkeğin Rh+ olmasından dolayı kadının önceki gebeliğinde izoimmünizasyon tespit edilmesi halinde
  • Spermde ciddi seviyede kromozomal anormallik tespit edilmesi durumunda

Embriyo Donasyonu Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?

Çifte embriyo donasyonu tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle anne ve baba adayının kan grubuna ve fiziksel özelliklerine uygun bir donör aranmalıdır. Spermin kalitesini donmuş veya taze olması etkilemediği için yumurtanın dölleneceği sperm hücresi donmuş halde sperm bankasından getirtilmektedir. Ancak yumurtada durum tam aksidir. Donmuş yumurtanın kalitesi taze yumurtaya göre çok daha düşük olduğu için bu durum başarı oranını düşürdüğünden her zaman taze yumurta hazırlanması tercih edilmektedir.

Embriyo donasyonu tedavi süreci başladığı zaman öncelikle anne adayının adet döngüsü kontrol edilmektedir. Anne adayının adet görmemesi halinde adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak rahim hazırlığı için belirlenen program doğrultusunda tedaviye yönelik gerekli hazırlıklar yapılır. Bu tedavi süreci yaklaşık 16-18 gün aralığında sürmektedir. Tedavi sürecinde anne adayının rahim yanıtının değerlendirilmesi için belirli günlerde anne adayı muayene edilir ve sonuçlara bakılarak ilaç programında değişikliğe gidilebilir. Anne adayının adet görmemesine neden olan faktör menopoz gibi nedenler ise donörün tedavisinin başladığı gün anne adayının da tedavi süreci başlar.

Embriyo donasyonu tedavisinde döllenme aşamasına gelindiği zaman yani tedavi sürecinin başlamasından 10-12 gün geçtikten sonra geliştirilen yumurtalar donörden toplanarak aynı gün baba adayı için sperm bankasından özel olarak getirtilen sperm hücreleriyle döllenmektedir. Yumurtaların 5 gün boyunca döllenmesinin ardından elde edilen embriyolar son gün ultrason eşliğinde acısız ve ağrısız olarak anne adayının rahmine nakledilmektedir. Embriyoların nakledilmesinin üstünden 10-12 gün geçtikten sonra yapılan kan testiyle gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmektedir.

Bir çifte embriyo donasyonu tedavisi uygulanabilmesi için anne ve baba adayının her ikisinin de üreme hücrelerinin çeşitli sağlık problemleri nedeniyle yetersiz olması ya da hiç olmaması gerekir. Çifte uygun olması koşuluyla genç ve sağlıklı insanlardan alınan üreme hücreleri mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak birleştirilmekte ve anne adayına nakledilmektedir.

embriyo donasyon tüp bebek tedavi
embriyo donasyon tüp bebek tedavi

Yumurta ve Sperm Bağışında Bulunacak Bireyler Hangi Özellikleri Taşımalıdır?

Yumurta ve sperm bağışçısı seçimi son derece hassas ve ciddi bir konudur. Tüp bebek tedavi merkezleri çiftlerden aldıkları bilgiler doğrultusunda çifte en uygun olan bağışçıyı belirler. Yumurta ve sperm bağışçılarının etnik kökenleri, kan grupları ve fiziki özellikleri bakımından çifte mümkün olduğunca benzemesine çok dikkat edilir. Embriyo donasyonu tedavi süreci boyunca gizliliğe çok büyük önem verilerek bağışçı hakkındaki kişisel bilgiler anne ve baba adayıyla kesinlikle paylaşılmaz. Yine anne ve baba adayındaki bilgilerde bağışçıyla kesinlikle paylaşılmamaktadır. Tüp bebek merkezleri tarafından bağışçı tedavi protokolü hazırlanırken özellikle dikkat edilen hususlar ise şöyledir;

  • Bağışçıların 21-29 yaş aralığında olması
  • Bulaşıcı hastalıklar, serolojik ve kromozom analizinin de yer aldığı gerekli kan testleri sonucunda psikolojik ve fiziki olarak herhangi bir sağlık probleminin olmaması
  • Yumurta bağışı yapacak olan donör kadının daha evvel sağlıklı bir doğum yapmış olması
  • Bağışçıların aile öykülerinde genetik ve fiziksel herhangi bir sağlık probleminin olmaması

Embriyo Donasyonunda Bağışçının Eğitim Düzeyi Önemli Mi?

Eğitim sistemi ülkeden ülkeye farlılık göstermektedir. Eski Doğu bloğu ülkelerinin birçoğunda üniversite diploması çok kolay verilirken, Kanada, ABD, Türkiye gibi ülkelerde ise üniversite diploması almak için belli standartlar getirilmiştir. Eski sosyalist bloğu ülkelerinden olan Azerbaycan, Türkmenistan, Ukrayna gibi ülkelerde özellikle belli branşlarda eğitim düzeyinin oldukça düşük olduğu söylenebilir.

Bağışçının eğitim düzeyinin zeka seviyesini doğrudan yansıtan bir parametre olduğundan bahsetmek mümkün değildir. Ancak eğitim almak için girmenin çok zor olduğu ve öğrencilerini seçerek alan okullardan mezun olan bağışçıların zeka seviyeleri kesin olmamakla birlikte yüksek olabilmektedir. Ayrıca iyi okullarda eğitim görmüş çiftlerin çocuklarının daha kolay okuduğu da bilinen bir gerçektir. Buna karşın iyi bir eğitim göremeyen çiftlerin çocukları da iyi okullarda eğitim alarak başarılı bir hayat sürebilmektedir.

Bir bebeğin IQ seviyesini daha ziyade babası, EQ seviyesini ise annesi belirlemektedir. Yine bir çocuğun başarısını yetiştiği ortam çok fazla etkilemektedir. Psikolojik bozuklukların birçoğunun çocuğun yetiştirildiği ortamla ilgili olduğu bilinmektedir. Örneğin çocuk şiddet görüyorsa, yetişkinliğinde psikopatlık kişiliği ön plana çıkmaktadır. Çocuğun yetiştirilmesinde en elzem olan ortam sağlıklı ve sevgi dolu olan ortamdır.

Önceki İçerikTüp Bebek Tedavisi
Sonraki İçerikYumurta Donasyonu