Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezleri kadın hastalıkları, kısırlık, sperm donasyonu, yumurta donasyonu, embriyo donasyonu, Taşıyıcı annelik, cinsiyet seçimi ve PGT uygulamalarına dair uzman hekimleri ile son teknoloji kullanarak tam donanımlı hizmet vermektedir.
Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde hizmet veren uzman hekimlerin felsefesi arasında infertilite tedavisi için kendilerine başvuru yapan çiftlere etkili, hızlı, güvenli ve ucuz tedavi planları üretmekte yer almaktadır.
Çiftlerin bebek sahibi olmaya yönelik verecekleri karar hayatlarındaki en önemli kararlardan biri olacaktır. Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezleri ise uzman hekimleri ve deneyimli sağlık personeli ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmalarını amaçlamakta ve bu konuda bütün gayreti göstermektedir.
Kıbrıs Tüp Bebek Doktorları Tüp Bebek Tedavisini Kimlere Önermektedir?
Anne adayı tüplerini kontrol ettirdiği zaman kendisine tüplerinin tıkalı olduğu belirtilmişse ya da çeşitli sağlık problemlerinden ötürü anne adayı tüplerini aldırmak zorunda kalmışsa bu o şahsın anne olamayacağı anlamına gelmez. Tüplerde yaşanan bu problemlerden dolayı doğal yollardan çocuk sahibi olunamasa da Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde görev yapan uzman hekimler tarafından uygulanan yardımcı üreme tedavisi arasında yer alan tüp bebek tedavi yöntemi sayesinde çiftler çocuk sahibi olarak anne ve baba olma heyecanını yaşayabilmektedir.
Çiftler en az 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli bir şekilde düzenli ilişki yaşamasına rağmen çocuk sahibi olamamışsa, yapılan kan testleri sonucunda gebeliğe engel teşkil edecek hormonal nedenler tespit edilmişse, çiftlerin doğal cinsel ilişki ile bebek sahibi olabilmeleri neredeyse imkansızdır. Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde görev yapan uzman hekimler bu tür problemleri olan çiftlere uyguladıkları ilaç tedavisi ile hormon seviyelerini düzenlemekte ve anne adayından toplanan yumurtaları laboratuvar ortamında baba adayının sperm hücreleriyle dölleyerek uyguladıkları tüp bebek tedavi yöntemi ile çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayabilmektedir.
Anne adayına uygulanan rutin kontrollerde Polikistik Over Sendromu (PCOS) ya da Endometriozis tanısı konulabilir. Polikistik Over tanısı konan anne adayında olması gerekenden çok daha fazla yumurta bulunmaktadır. Bu anne adayının doğal yollardan çocuk sahibi olması için çok ciddi bir avantaj olsa da doğal yollardan yumurtanın döllenmesine engel teşkil edebilir. Ancak Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde uzman hekimler tarafından anne adayından toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında baba adayının sperm hücreleriyle döllenerek çiftlerin bebek sahibi olma şansı artırılmaktadır. Endometriozis tanısı konan anne adaylarında ise rahimdeki iç duvar incelmiş ve bu durumda embriyonun tutunmasına engel teşkil ettiğinden düşük riskini artırır. Böyle bir problemle karşılaşıldığı zaman Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde görev yapan uzman hekimler anne adayına uyguladıkları ilaç tedavileri ile rahim iç duvarının kalınlığını embriyonun gelişmesi için gereken yapıya getirmektedir. Bu sayede anne adayının gebe kalma şansı ciddi seviyede arttırılır.
Anne adayına yapılan muayenelerden ve testlerden hiçbir sağlık problemine rastlanmamasına rağmen baba adayının yaptırdığı sperm testinde sperm sayısı ya da hareketi normalden daha az olabileceği gibi sperm morfolojisinde anomali tespit edilebilir. Böyle bir problemle karşılaşıldığı zaman sperm hücrelerinin yumurtayı doğal yollardan dölleme şansı düşmektedir. Bu tür problemlerde Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde uzman hekimler, tüp bebek tedavisi uygulaması sayesinde laboratuvar ortamında en sağlıklı ve en kaliteli sperm hücrelerini seçerek muhtemel düşük riskini en aza indirgemekte ve yumurtanın döllenme problemini çözmektedir.
Kıbrıs Tüp Bebek Doktorları Çiftleri Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlar?
Çiftler, tüp bebek tedavisine karar verdikleri andan itibaren Kıbrıs tüp bebek merkezlerinde görev yapan uzman hekimler ve deneyimli sağlık personeli çiftlerin yanında yer alarak tedavi sürecini hemen başlatmaktadır. Öncelikle çiftlerin dosyasının oluşturulması için tüp bebek merkezinde görevli koordinatör tarafından çiftler aranmakta ve tüm detaylı bilgileri alınmaktadır.
Çiftlerin şimdiye kadar yaptırmış olduğu tüm test sonuçlarının da yer aldığı dosya tüp bebek merkezinde görevli uzman hekim tarafından detaylı bir şekilde incelenmekte ve çiftlere uygulanacak tedavi yöntemi, ilaç tedavisi, tedavi süresi ve tedavi sürecine dair diğer detaylar hakkında çiftler koordinatör tarafından bilgilendirilmektedir. Uzman hekim çiftlere tüp bebek tedavisini tavsiye ettiği takdirde çiftler yaşadıkları şehirden eksik olan testleri varsa onları yaptırır ve anne adayının rahim iç yapısına dair gerekli bilgilerin elde edilmesi için anne adayından bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olması talep edilir.
Anne adayı bu muayeneyi Kıbrıs’a gelerek tedavi göreceği Kıbrıs tüp bebek merkezinde yaptırabileceği gibi istediği takdirde kendi bulunduğu şehirdeki bir kadın hastalıkları uzmanına da yaptırabilir. Anne adayı kendi bulunduğu şehirde bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olmuşsa, Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezi tarafından muayene olunan hekimle iletişime geçilerek anne adayı hakkında gerekli bilgiler toplanır.
Çiftlerin tüm test sonuçları çıktıktan ve muayeneleri tamamlandıktan sonra uzman hekim tarafından çiftlerin durumu değerlendirilir ve belirlenen tedavi sürecine vakit kaybetmeden başlanır.
Kıbrıs Tüp Bebek Doktorları Tarafından İlaç Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Anne adayı düzensiz adet görüyorsa, yumurtlama zamanlarını takip etmek ve bu zamanlamaya göre tüp bebek tedavisinin zamanlamasını ayarlayabilmek için ağızdan alınan doğum kontrol hapı ile tedaviye başlanmaktadır. Anne adayı kendisine özel düzenlenen tedavi protokolünde yer alan ilaç dozuna kullanma talimatına ve zamanlamaya aynen uymak zorundadır. Yurt dışında yaşayan anne adayları için ilaç tedavisi yaşadığı ülkede başlatılmakta, yumurta toplama ve sperm verme aşamasına gelindiği zaman ise çiftler tüp bebek tedavi merkezine gelmektedir.
Tüp bebek tedavisinin başlangıç aşamasında yani adet döneminin 2. ya da 3. gününde yumurta sayısının ve kalitesinin artırılması için anne adayına kendi kendisine deri altından uygulayabileceği Gonadotropin verilmektedir. İlacın dozu, anne adayının yaşı, test ve ultrason sonuçları dikkate alınarak hekim tarafından belirlenmektedir. Anne adaylarına Gonadotropin olarak genellikle Menopur, Menogon ve Gonal F verilmektedir. Anne adayları enjeksiyon uygulamasından dolayı ilk başta endişeye kapılsa da bu gayet normal bir durumdur. Tüp bebek merkezlerindeki koordinatörler tarafından ilacın kullanımı ve dozu ile ilgili anne adayları detaylı olarak bilgilendirilmektedir. Anne adayları, enjeksiyon uygulaması ile ilgili takıldığı bir nokta olduğu zaman tedaviyi gördüğü tüp bebek merkezi koordinatöründen gerekli bilgileri alabilir. Adet başladıktan itibaren 11. güne kadar bu tedavi sürmektedir.
Gonadotropin tedavisinden sonra vücutta Gonadotropin salınımı baskılanmakta ve Cetrotide tedavi aşamasına geçilmektedir. Cetrotide tedavisinde yumurtalıklardan yumurtanın salınımı ve erken yumurtlamanın engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu tedavi yöntemine adetin 6. gününden itibaren başlanarak 11. gününe kadar deri altından anne adayının kendi kendine uygulayabileceği enjeksiyon yöntemi ile tedavi yapılır. Bu tedaviden sonra vajinal ultrason yardımıyla yumurta sayısı ve kalitesi kontrol edilmekte ve yumurta toplama işlemine geçilmeden evvel ek tedaviye gerek duyulup duyulmadığına karar verilmektedir. Bunun için tedavi görülen tüp bebek merkezinde ultrason çekilebileceği gibi şehir ya da ülke dışında yaşayan anne adayları bulundukları yerdeki bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olabilmektedir. Yumurta oluşumu tamamlandığı takdirde tüp bebek merkezinde görevli koordinatör tarafından anne adayıyla iletişime geçilmekte ve yumurta toplama işleminden 36 saat evvel uygulanması gereken HCG yumurta çatlatma iğnesi ile ilgili anne adayı detaylı olarak bilgilendirilmektedir.
Kıbrıs Tüp Bebek Doktorları Tarafından Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Yumurta toplama işleminin yapılacağı gün çiftlerin tüp bebek tedavi merkezinde olması gerekmektedir. İlaç tedavisi uygulanarak olgunlaştırılan yumurtaların çatlaması için uygulanan HCG iğnesinin üstünden 36 saat geçmesinin ardından karnı aç bir şekilde tüp bebek tedavi merkezinde anne adayının hazır olması gerekmektedir. Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavi merkezindeki hekimler tarafından anne adayına kısa süreli genel anestezi uygulanarak vajinal ultrason yöntemi ile yapılmaktadır.
Anne adayına yumurta toplama işlemi esnasında genel anestezi uygulanacağı için anne adayı geceden itibaren hiçbir şey tüketmemelidir. Yumurta toplama işlemi ile eş zamanlı olarak baba adayı da tüp bebek merkezine gelerek sperm örneği vermelidir. Baba adayından alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında yıkandıktan sonra 2 saat içerisinde hazır hale getirilmelidir.
Anne adayından alınan yumurtaların baba adayından alınan sperm hücreleriyle birleştirilmesinin üstünden 24 saat geçmesinin ardından hasta koordinatörü tarafından çiftler aranarak elde edilen embriyonun kalitesi ve sayısı ile ilgili çiftlere detaylı bilgi verilmektedir.
Embriyonun gelişmesi için gerekli olan 5 günü çiftler Kıbrıs’ta tatil yaparak geçirebileceği gibi yaşadıkları şehre ya da ülkeye de dönebilir ve embriyonun transfer edileceği gün yeniden tüp bebek tedavi merkezine gelirler. Bu konudaki tercihi tüp bebek tedavi merkezleri tamamen çiftlere bırakmaktadır.
Kıbrıs Tüp Bebek Doktorları Tarafından Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?
Yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyonun gelişmesi tüp bebek tedavi merkezindeki hekimler tarafından detaylı bir şekilde sürekli olarak takip edilmektedir. Yumurtayı dölleme işleminin üstünden 24 saat geçmesinin ardından hasta koordinatörü tarafından embriyonun gelişimi ve embriyonun sayısı ile ilgili çiftler aranarak bilgilendirilmektedir.
Preimplantasyon Genetik Tarama Testi yapılmasını talep eden çiftlerden elde edilen embriyolara, gelişimin 5. ya da 6. gününde genetik test yapılmaktadır. Embriyodan alınan küçük bir numune üstünde genetik hastalık ya da kromozom sayısı bakımından gerekli tarama yapılmakta ve bu sayede hastalıklar tanımlanarak muhtemel düşük riski tamamen ortadan kaldırıldığı gibi genetik hastalık taşıyan embriyolar tespit edilerek ayrılmaktadır.
Elde edilen embriyoların 5 gününü tamamlamasının ardından embriyolar gelişim sürecini tamamlamışsa en sağlıklı ve kaliteli embriyolar seçilerek anne adayının rahmine transfer edilmektedir. Embriyonun gelişmesi için 5 gün özellikle beklenmektedir. Bunun nedeni bazı embriyoların gelişimi 3 günün ardından durabildiği için olumsuzluğa neden olabilmektedir. Bundan dolayı da embriyoların gelişmesini şansa bırakmamak ve gebeliğin pozitif sonuçlanabilme olasılığını daha da güçlendirmek için 5 gün tüp bebek tedavi merkezindeki hekimler tarafından kesinlikle beklenmektedir. Bütün hazırlıkların tamamlanmasının ardından embriyoların anne adayının rahmine transfer işlemine geçilmektedir.
Tüp bebek tedavi merkezindeki hekimler tarafından ağrısız bir şekilde gerçekleştirilen embriyo transferi esnasında anne adayına anestezi i uygulanmamakta ve bu işlem yaklaşık 15-20 dakika aralığında sürmektedir. Anne adayı embriyo transfer işleminin tamamlanmasının ardından yaklaşık 2-3 saat kadar tüp bebek tedavi merkezinde dinlendirilir ve daha sonra evine gönderilir. Embriyo transfer işleminin üstünden 12 gün geçmesinin ardından gebeliğin pozitif sonuçlanıp sonuçlanmadığının tespiti için yapılması gereken kan testi anne adayı tarafından yaşadığı yerde yaptırılabileceği gibi tüp bebek tedavi merkezinde de yapılabilmektedir. Embriyo transfer işleminden sonra gebelik testi yapılana kadar hekimler tarafından çiftlere cinsel ilişkiye girmemesi özellikle tavsiye edilmektedir.